باشگاه مشتریان

لوازم التحریر

 

تاریخچه پیدایش کاغذ

 

 

Paper History

 

 

کاغذ از مهمترین موادی است که انسان را در مرحله علم و تمدن با قدمهای سریع پیش انداخته و در این راه به او کمکهای بزرگ کرده‌است . صنعت كاغذسازى از قرن هفتم هجرى به بعد در ايران وجود داشته و گسترش يافته است . در ایران فعالیت کاغذ سازی اولین بار با تأسیس کارخانه مقواسازی و با استفاده از کاغذهای باطله در سال 1313 شمسی در کرج شروع شد .

 

نوشتن پیش از ساخت کاغذ

 

بشر قبل از پيدايش زبان ابتدا با كندن غارها هم گرايش خود به نوشتن و تصوير كردن را نشان داد و هم نياز به خلق زبان . بعد از دوره غارنشينى و با به وجود آمدن زبان ، قالب هاى خشتى به اصطلاح نخستين كاغذى بودند كه بشر اقدام به نوشتن بر روى آنها كرد و حتى فرامين شاهان عهد كهن بر روى قالب هاى خشتى نوشته مى شد .


پيش از ساختن کاغذ، مردمان باستان براي ماندگار کردن نظرهاي خود از کنده‌کاري روي سنگ و چوب و لوح‌هاي گلي بهره مي‌گرفتند . سومري‌ها از هزاره‌ي چهارم پيش از ميلاد بر لوح‌هاي گلي مي‌نوشتند . بابلي‌ها اين روش را از سومري‌ها آموخته و کتاب‌خانه‌ي بزرگي از لوح‌هاي گلي درست کرده‌ بودند . آن‌ها گل را به صورت ورقه‌اي کلفت در مي‌آوردند و پيش از آن که خشک شود ، دانسته‌هاي خود را به خط ميخي روي آن کنده‌کاري مي‌کردند . سپس ، آن را در آفتاب خشک مي‌کردند يا در کوره‌‌هاي سفال‌پزي ، مي‌پختند .

از اين لوح‌هاي گلي پخته ، شمار زيادي از ويرانه‌هاي شهرهاي باستاني ميان‌رودان ، به‌ويژه بابل ، به دست آمده است .

 

 

لوح‌های گلی 

 

Linear A tablets filt

 

 

حدود 2200 تا 2400 سال پیش از میلاد مسیح در ناحیه ی بین‌ النهرین جهت نوشتن از لوح‌های گلی استفاده می شد . این روش حدود 2500 سال پیش از میلاد مسیح ، به وسیله ی سومریان اختراع شد و رفته رفته کامل تر شد . پس از چندی و با گذشت سالها  این روش به وسیله ی بابلی‌ها و آشوری‌ها هم مورد استفاده قرار گرفت . مواد تشکیل دهنده ی این لوح ها خاک رس و آب بود که پیش از اینکه خشک شوند ، نوشته های خود را به وسیله ی وسایل نوک‌تیز روی آنها مرقوم می نمودند . محتوای این نوشته ها در آن دوران اغلب با فعالیت ها و امور بازرگانی ، اداری و حکومتی مرتبط بود .

 

استفاده از پوست جانداران به عنوان کاغذ

 

دست‌کم از هزاره‌ي دوم پيش از ميلاد ، آدميان آموختند که مي‌توانند از پوست جانوران کاغذ چرمي (پارشمن) بسازند . ايرانيان روي پوست گاو ، گاوميش و گوسفند و رومي‌ها بر پوست خر وحشي مي‌نوشتند . پوست‌ها پس از دباغي و صيقل‌کاري به اندازه‌ي نازک و نرم از کار در‌ مي‌آمدند که در زيبايي و نيکويي شاهکار به شمار مي‌آمدند .

پارشمن ايراني ويژگي‌هاي بهتري داشت. براي نمونه ، ايرانيان براي از بين بردن بوي ناخوشايند چرم، در روند ساختن پارشمن ، به آن گلاب مي‌افزودند . اوستا را نخستين‌بار روي 12 هزار پوست گاو نوشته بودند. عرب‌ها نيز روي پوست مي‌نوشتند ، اما چون گران بود ، تنها براي نوشتن چيزهاي بسيار مهم ، مانند قرآن و قراردادها و پيمان‌نامه‌ها از آن بهره مي‌گرفتند . آن‌ها نوشته‌هاي خود را بيش‌تر بر استخوان شانه‌ي شتر يا سنگ‌هاي نازک سفيد يا شاخه‌هاي پوست کنده‌ي درخت خرما مي‌نوشتند . معروف است که ایرانیان در دوران خلفا جز بر پوست کلفت و نازک بر چیزی دیگر نمی‌نوشتند و می‌گفتند که «ما جز بر آنچه در مملکت ما فراهم می‌شود بر چیزی دیگر کتابت نمیکنیم » .

 

ساخت کاغذ با پاپیروس یا قرطاس

 

 

papyrus a4

 

 

کاغذ پاپیروس چیزی حدود 2000 سال پیش از میلاد مسیح در کشور مصر جهت ثبت اطلاعات متداول شد و به همین منوال تا قرن ششم استفاده از آن ادامه داشت . کاغذ یا ورقه ی پاپیروس، در واقع به صورت یک تومار از گیاه پاپیروس با طول چند متر و پهنای 30 سانتیمتر به دست می آمد . این کاغذ حالت منعطفی داشت و اگر آن را دور خود می پیچیدیم  استوانه ای به وجود می آمد که قطر آن تنها 5 سانتیمتر بود . معمولا به وسیله ی نی یا قلم‌نی که به مرکب آغشته شده بود روی پاپیروس ، مرقومات خود را ثبت می نمودند . ابداع پاپیروس را می توان به عنوان یکی از انقلاب ها و شگفتی های با ارزش در تاریخ کتاب به شمار آورد . پاپیروس پریس کهن ترین کتابی است که به شکل تومار کشف شده است ، که مرقومات و محتویات آن بیشتر زمینه ی اخلاقی دارد . از جمله معتبر ترین و مشهور ترین داستانهایی که ثبت شده است می توان به داستان سینوحه اشاره نمود که بر روی پاپیروس مرقوم شده و مکتوب شده است . بر خلاف اینکه پاپیروس در مقابل لوح‌های گلی بسیار سبک و کم حجم بوده است ، اما ، بسیار از محیط اطراف خود تاثیر پذیر و آسیب پذیر بوده است و به خاطر همین موضوع است که تا الان هیچ گونه مجموعه مهمی که مرتبط با سرزمین کهن مصر باشد ، از آثار تاریخی و خام زرخیز این کشور کشف نشده است . پاپیروس در یونان و روم هم کاربرد فراوانی داشت . بیجا نیست اگر بگوییم لغت انگلیسی paper   یا کاغذ  از کلمه ی پاپیروس منشا گرفته است .

 

استفاده از برگ و پوست درختان به عنوان کاغذ

 

مردم هندوستان روی برگ و پوست برخی درختان می‌نوشتند . ابوریحان بیرونی که در سال ۴۴۰ هـ. ق (۴۲۷ خورشیدی / ۱۰۴۸ م) وفات کرده در باب ماده‌ای که مردم هند برای نوشتن به‌کار می‌برده‌اند چنین می‌نویسد : در بلاد جنوبی هندوستان درخت بلندقامتی است مثل درخت خرما و نارگیل که میوهٔ آن را می‌خورند و برگ‌های آن به‌طول یک ذراع و عرض سه انگشت به هم چسبیده‌است . نام آن درخت به هندی «تاری» است . مردم هند مطالب خود را بر روی این برگ‌ها می‌نویسند بعد آن‌ها را به‌وسیلهٔ نخی از سوراخی که در میان آن‌ها می‌کنند به هم می‌چسبانند . 

اما در شهرهای مرکزی و شمالی هندوستان مردم ، پوست درخت توز را که بهوج می‌نامند و پرده‌های روی کمان را نیز از آن می‌سازند و در کتابت به‌کار می‌برند، این پوست را که به‌قدر یک ذراع طول و به‌اندازهٔ چند انگشت باز یا کمتر از آن عرض دارد مردم می‌گیرند و پس از چرب کردن و صیقل دادن ابتدا سخت بعد صاف می‌کنند سپس بر روی آن می‌نویسند و اوراق آن‌ها را که پراکنده‌اند به اعداد متوالی شماره می‌گذارند و بعد از آنکه کتاب تمام شد آن را در یک قطعه پارچه می‌پیچند و در میان دو لوح که به همان اندازه کتاب اختیار شده می‌نهند و این قبیل کتب را «پوتی» می‌خوانند ، مراسلات و نوشته‌های دیگر ایشان هم به همین ترتیب بر روی پوست درخت توز نوشته و به این طرف و آن طرف فرستاده می‌شود .

شاید به همین دلیل باشد که امروزه به صفحه‌های کتاب یا دفتر، «برگ» می‌گویند . مسعودی که در سال ۳۴۵ هـ. ق (۳۳۵ خورشیدی / ۹۵۶ م) به‌درود حیات گفته، از مادهٔ دیگری که در هند بر آن می‌نوشته‌اند و نام آن را «کاذی» می‌گویند ذکر می‌کند و معلوم نشد که این «کاذی» همان «تاری» است که ذکر آن در بیان قول ابوریحان بیرونی گفته‌شد یا مادهٔ دیگری بوده‌است. مسعودی می‌گوید که :

نامهٔ پادشاه هند به خسرو انوشیروان پادشاه ایران بر روی پوست درختی بود که آن را «کاذی» می‌خواندند و آن را به زر سرخ نوشته بودند . این درخت که در هندوستان و چین دیده می‌شود درختی عجیب و زیبارنگ و بوی خوش آن مطلوب است، پوست آن نازک‌تر از کاغذ چینی است و پادشاهان چین و هند نامه‌های خود را بر آن می‌نویسند. ملل گذشته در نوشتن از مواد مختلفه استفاده کرده‌اند و این مواد اگر چه بعضی در مقابل گذشت روزگار پایدارمانده و محو نشده‌اند لیکن استعمال آن‌ها به شرحی که سابقاً گفتیم به‌علت کمیابی یا سنگینی یا بزرگی حجم عملی نبوده و همیشه استفاده از آن میسر نمی‌شده‌است به همین علت عمر آن‌ها هر قدر هم طولانی شمرده می‌شده نمی‌توانسته‌است جاوید باشد بلکه پس از مدتی مردم از استعمال آن‌ها دست برمی‌داشته‌اند .

اما در سرزمین‌های شمالی هند پوست درخت توز را صیقل می‌دادند و روی آن می‌نوشتند . سپس برگه‌های نوشته شده را شماره می‌گذاردند و در پارچه‌ای می‌پیچیدند و نگهداری می‌کردند . نامه‌ای که پادشاه هند به انوشیروان نوشته بود و مسعودی در مروج‌الذهب به آن اشاره کرده‌است ، بر پوست درخت بوده‌است . ایرانیان نیز برخی از نوشته‌های خود را بر توز ، یعنی پوست گیاه خدنگ ، می‌نوشتند . ابن‌ندیم از بیان ابومشعر بلخی نوشته‌است که :

ایرانیان برای آن‌که نوشته‌هایشان پایدار بماند روی توز می‌نوشتند که از درخت خدنگ به دست می‌آمد و خدنگ همان گیاهی است که چوب محکم دارد و از چوب آن تیر برای کمان می‌سازند .

به نظر می‌رسد رومیان نیز بخشی از نوشته‌های خود را روی پوست درختان ماندگار می‌کردند. چرا که واژهٔ لاتین Liber، به معنای پوست درونی درخت، برای کتاب به کار می‌رفت. اکنون نیز به جایی که کتاب‌ها در آن نگهداری می‌شود ، Library  ( کتاب‌خانه) می‌گویند .

 

استخوان جانوران 

Plastron a2

  

اعراب بیش‌تر نوشته‌های خود را بر استخوان شانهٔ شتر یا سنگ‌های نازک سفید یا شاخه‌های پوست کندهٔ درخت خرما می‌نوشتند و به دلیل گرانی کم‌تر از پوست جانوران استفاده می‌کردند .

  

کدکس

   

440px Bamboo book binding UCR

  

کدکس شکل امروزی کتاب است ؛ یعنی صفحات پوست ، پاپیروس و غیره که تا خورده و از یک محل به یکدیگر دوخته شده باشند . پیدایش کدکس به قرنِ دوم میلادی بر می‌گردد که مسیحیان از آن برای نگارش متون مذهبی استفاده می‌کردند . این فرم از کتاب به‌دلیل مزیت‌هایی که داشت ، از قرن چهارم میلادی رواج پیدا کرد . ازجمله مزیت‌های آن می‌توان به قابلیت جستجوی بهتر ، امکان بهتر برای انبار و نگهداری آن در(کتابخانه) و تولید سریع‌تر اشاره کرد . در این زمان ، در صومعه‌ها و کلیساها ، اتاق‌هایی ایجاد شده بود که در آن‌ها کار رونویسی از انجیل و دعاها صورت می‌گرفت و عملاً کتاب تولید می‌شد . همچنین با گذشت زمان ، تولید کاغذ (که قبلاً در چین اختراع شده بود) ، در ایران و پس از آن در اروپا رایج شد و به تبع آن کتاب‌های کاغذی نیز ابداع شدند .

 

نخستین کاغذ

 

 

paper a3

 

 

«خانبالیق» نام قدیم پکن است که واژه‌ای ترکیبی از الفاظ ترکی است لیق و لیک در ترکی پسوندهایی هستند که به آخر پاره‌ای از اسامی اضافه می‌شوند ومعنای محل مربوط به آن اسم را بیان می‌کنند. ترکیب همین واژه با «خانبا» که برگرفته از کلمه ترکی خان مانند «چنگیزخان» - به عنوان یک مقام دولتی یا اجتماعی است، معنای پایتخت و محل زندگی خان بزرگ را می‌دهد. شهر عظیم خانبالیغ معنایی جز پایتخت و خان‌نشین ندارد ( خانبالیق= خان نشین= پایتخت ) . کاغذ خانبالیق یا کاغذ چینی یا کاغذ ختایی در انواع مختلف ساخته می‌شد، اما با ضخامت نسبتاً زیاد، زیرا که روش کتابت با قلم موی چینی‌ها نیاز به کاغذ ضخیم مقاوم در مقابل آب داشت.

چینی‌های باستان نخست روی پارچهٔ ابریشم می‌نوشتند ، اما از نزدیک ۱۵۰ سال پیش از میلاد ، آموختند که می‌توانند پوست درخت توت را خرد کنند ، به صورت خمیر درآورند و از آن کاغذ بسازند . آن‌ها به کاغذهای خود ساقه‌های کتان و رشته‌های تور ماهی‌گیری کهنه نیز می‌افزودند تا محکم‌تر شود . هر چند گیاهان در بیش‌تر جاها یافت می‌شدند ، اما چینی‌ها شیوهٔ ساختن کاغذ را به صورت راز نگه داشته بودند . این راز زمانی فاش شد که عرب‌های مسلمان در سال ۱۳۳ هـ.ق / ۷۵۱ م ، اسیرانی را از چین با خود به سمرقند ، از بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین شهرهای دیرین ایران ، آوردند . از جملهٔ اسیرانی که صالح‌بن‌زیاد از چین با خود به سمرقند آورد ، کسانی بودند که در کار ساختن کاغذ مهارت داشتند . ایرانیان مسلمان شیوهٔ ساختن کاغذ را از آنان یادگرفتند و آن را بهبود بخشیدند و به‌زودی سمرقند بزرگ‌ترین مرکز خرید و فروش کاغذ در جهان شد .

 

کاغذسازی‌ در‌ ایران 

 

تاریخ کاغذسازی در ایران چنانکه در نقشه رنکر مشخص است به سال ۷۵۱ م/۱۳۴‌ ق . می‌رشد . آثار مانوی کـه در سـرزمین تـورفان پیدا شده به زبان اشکانی و کاغذ‌ آن‌ سمرقندی‌ است. در این سال پس از هـجوم چـینیان بـه سمرقند ، ایرانیان نخستین ملتی بودند که‌ این‌ فن‌ را از تعدادی از اسیران جنگی که متخصص کـاغذسازی بـودند فـرا گرفتند‌ . دیری‌ نگذشت که کاغذهای تولیدی از شهرت فراوانی برخوردار شدند و سمرقند مرکز بازرگانی ایـن نـوع کاغذها شد‌ . کاغذ‌ در ۷۹۳ م . ( ۱۷۷ ق . ) از طریق جاده ابریشم به بغداد ، دمشق ، مصر و از‌ آنجا‌ در امتداد دریـای مـدیترانه بـه آسیای مرکزی‌ و سپس‌ به‌ اسپانیا و دیگر کشورهای اروپایی برده شد . بنابراین‌ می‌توان‌ ادعا کـرد، مـلتی که کاغذ را در میان اعراب و سپس میان دیگر ملل‌ متمدن‌ جهان رواج داد ایرانیان بودند‌ . تـکمیل‌ و تـرویج صـنعت‌ کاغذسازی‌، موجب‌ افتخار ایرانیان و مسلمانان است زیرا نقش‌ مهمی‌ در تمدن جهانی ایفا کرده است .

گویند آدم اول‌ کسی بود که بر‌ گـل‌ نـوشت ، و پس از چـندی سایر‌ ملل‌ نوشتن را بر روی مس و سنگ آغاز کردند تا برای همیشه پایدار بماند‌ و این‌ امـر در زمـان قـبل ازطوفا نبود‌.و چه‌ بسا‌ هنگام حاجت بر‌ روی‌ تخته و برگ درخت نیز‌ مـی‌نوشتند‌ ، و نـیز روی توز (پوست درخت خدنگ)که کمان‌ها (سپرها) را با آن می‌پوشانند ، می‌نوشتند‌ تا‌ همیشه پایدار بماند و ما شـرح آن را‌ در مقاله‌ فلاسفه‌ آورده‌ایم‌ ، و بعد که دباغی پوست‌ معمول گردید مردم بر روی آن نـوشتند و گـویند اول کسی که آن را به عمل‌ آورد‌ یوسف نبی عـلیه السـلام بـود. رومیان‌ بر‌ حریر‌ سپید‌ ورق‌(نازک) و طـومار مـصری‌ و فلجان‌(پوست گور خر) می‌نویسند ؛ فارسیان بر پوست گاو میش ، گاو و گوسفند ؛ و عـرب بـر استخوان کتف شتر‌ و لخاف‌ کـه‌ سـنگ پهن سـفیدی‌ست و شـاخه درخـت خرما که‌ برگ‌های‌ آن‌ را‌ کنده‌ بـاشند‌ مـی‌نویسند؛ و چینیان بر کاغذ مصری که از گیاه خشک به مقدار فراوان به عـمل مـی‌آورند، و هندیان بر مس و حریر سپید مـی‌نوشتند. اما کاغذ خراسانی، از کـتان بـه‌ دست می‌آید و گویند این کـار در زمـان بنی امیه و به قولی در زمان بنی عباس رواج یافت، و برخی آن را قدیم و برخی آن را جدید دانـسته‌اند و نـیز گویند:کارگران چینی‌ آن‌ را در خـراسان هـمانند کـاغذ چینی می‌ساختند، و انـواع آن طـلحی ، نحی ، فرعونی ، جعفری و طـاهری‌ست . در بـغداد مردم سال‌ها بر نوعی کاغذ می‌نوشتند که ممکن بود آن را پاک کرده‌ و دوباره‌ نوشت .

کاغذهای ایـرانی بـا نام‌های کاغذ طلحی ، نوحی ، سلیمانی ، سـمرقندی ، جـعفری ، طاهری ، مـنصوری ، دولت‌آبـادی ، بـخارایی ، اصفهانی و غیر‌ آن‌ شـهرت زیادی داشتند ، به ویژه‌ کاغذ‌ دولت آبادی و سمرقندی که نسبت به کاغذ چینی که در ایران بـه خـان بالغ معروف بو ، کیفیت بیشتری داشـت .

ابـن عـبدوس جـهشیاری در کتاب الوزراء و الکـّتاب‌ مـی‌نویسد :  نظر گذشتگان درباره بهترین کاغذ آن بود که سفید ، درخشان ، و سنگین وزن و جادار با قطعی مناسب و پر دوام باشد . 

ایـن ویـژگی‌ها در کـاغذهای ایرانی مشهود بود . در جای دیگر‌ می‌گوید‌ : ایـرانی‌ها فـخر مـی‌کردند کـه نـوشته‌های خـود را بر چیزی می‌نویسند که در کشور خودشان به دست می‌آید . ولی در دوره قاجار با وجود اینکه در ۱۲۶۷ شمسی عده‌ای صنعت‌گر برای‌ تحصیل‌ و فراگیری فنون‌ از جمله کاغذسازی به روسیه اعزام شدند و ظـاهرا شخصی به نام آقا رحیم اصفهانی پس از آموزش‌ ، در اصفهان کاغذ ساختن را آغاز کرد ؛ ولی در این دوره‌ به‌ دلایل‌ مختلف ، نظیر رقابت روس و انگلیس بر سر منافعی که در ایران داشتند و بی‌لیاقتی و بی کفایتی دولت وقـت‌ ، ‌‌صـنعت‌ کاغذسازی دیگر رونقی نداشت . تا دوره ناصری برای چاپ کتاب از کاغذهای وارداتی‌ فرنگی‌ و اروپایی‌ و پس از آن منحصرا از کاغذهای روسی استفاده شده است . مشخصه کاغذهای وارداتی فرنگی آب‌ نقش‌ها و آرم‌های برجسته‌ای‌ست که در سـاخت ایـن کاغذها به کار رفته است .

واژه کازی که کاغذ از آن گرفته شده از‌ زبان‌ سانسکریت‌ وارد زبان فارسی شد. چینی‌ها به آن کوکدوزو و مصری‌ها قرطاس (مأخوذ از کلمه یونانی زارتس‌) می‌گفتند‌ . ریشه‌ کلمه کاغذ در زبان‌های لاتین از پاپیروس یونانی‌ست کـه انـگلیسی‌ها به آن‌ پی‌ پر ، فرانسوی‌ها پاپی‌یه و آلمانی‌ها پاپیر و اعراب ورقه و صحیفه می‌گویند. کاغذ ، ورقه نازکی‌ست که ماده اصلی تشکیل‌دهنده‌ آن‌ سلولز است و عموما از الیاف گیاهی تولید می‌شود . همان‌طورکه ذکر شـد کـاغذ‌ در‌ آغـاز از خیساندن ابریشم بی‌مصرف و سپس از‌ چـوب‌ درخـت‌ تـوت ساخته شد . در اواسط قرن نوزدهم‌ از‌ پارچه نیز برای ساخت کاغذ استفاده می‌شد . که پارچه‌های پنبه‌ای محصول کارخانه‌های بافندگی‌ و لباس‌های‌ مستعمل بـرای ایـن مـنظور به‌ کار‌ برده می‌شدند‌ .

در‌ کشورهایی‌ که پوشیده از جـنگل‌های طـبیعی است‌ و چوب‌ به وفور یافت می‌شود ، خرده چوب‌ها و الیاف گیاهان را پس از خیساندن‌ حرارت‌ می‌دهند ، خمیر شیری رنگی به دست‌ مـی‌آید. ایـن خـمیر را‌ روی‌ تور سیمی استوانه‌ای پهن می‌کنند‌ تا‌ آب اضافی آن گرفته شـود . آن‌گاه کاغذ را به لایه‌هایی با ضخامت مشخص‌ و دلخواه‌ در می‌آورند . بعد از خشک‌ کردن‌ ، خمیر‌ کاغذ از میان‌ نوردهای‌ سنگینی مـی‌گذرد تـا صـاف‌ و بدون چین و شکن شود.فاصله نوردها هر چقدر کمتر باشد کـاغذ نـازک‌تر‌ می‌شود‌ .

در ایام قدیم در جوار حرفه‌ کاغذسازی‌ ، ورّاقانی بودند‌ که‌ کاغذ‌ را به ورقه‌های بسیار‌ نازک و یکنواخت و زیـبا بـرش مـی‌زدند . این کار هنر مهمی به شمار می‌رفت . امروزه ماشین‌های برش‌ این‌ کـار را انـجام مـی‌دهند . در کشورهایی‌ که‌ چوب‌ ندارند‌ برای‌ تولید کاغذ از‌ تفاله‌ نیشکر (باگاس) ، خیزران ، ساقه کتان و غـیر آن اسـتفاده مـی‌کنند . امروزه برای ساخت کاغذ مناسب  ، عملیاتی روی خمیر‌ کاغذ‌ انجام‌ می‌شود . برای جلوگیری و پیشگیری از تـولید و رشـد‌ انواع‌ قارچ‌ و میکروب‌ ، مواد‌ ضدعفونی‌کننده‌ را به‌کار می‌برند و برای از میان بردن ماده لینین کـه الیـاف را بـه هم می‌چسباند و در مقابل نور سریعا زرد می‌شود ، از مواد شیمیایی مانند سود ، سولفات‌ ، یا سولفیت (حـلال لیـنین) و برای دوام و مقاومت و مرغوبیت کاغذ در مقابل رطوبت ، نور و گرما ، مواد آهاری چون صمغ (شـیره کـاج) ، واکـس‌های طبیعی و هیدروکربنی ، نشاسته موم ، کازنین و چسب‌های حیوانی به کار‌ می‌برند‌ .

 

اخـتراع دسـتگاه کـاغذسازی 

 

2016 02 27 21 54 05

  

افـزایش روزافزون مصرف کـاغذ ، مـوجب اختراع ماشین کاغذسازی در دو قرن اخیر شده است . دستگاه کاغذسازی را یک مخترع فرانسوی‌ به‌ نام نیکولا روبـر ۱۷۹۸ اخـتراع کـرد . برادران فورد رینیر یعنی هنری و سیلی آن را در سـال ۱۸۰۳ اصـلاح و تـکمیل کـردند . 

 

2016 02 27 21 53 27 copy

  

در ایران اولین دستگاه کاغذسازی در زمان حکومت پهلوی اول در کرج راه‌اندازی شد ، اما به علت آغـاز‌ جـنگ‌ جهانی‌ دوم از کار باز ایستاد‌ . بعد‌ از‌ جنگ کارشناسان ، گیلان و خوزستان را مناسب‌ترین مکان برای احداث کارخانه کاغذسازی تشخیص دادند . گیلان به دلیل داشتن چوب‌های جنگلی ، کاه و پوست‌ برنج‌ ، و خوزستان‌ به دلیـل داشـتن الیاف نی و تفاله نیشکر مازاد‌ کارخانه‌ قند ( بهترین مواد اولیه مورد نیاز کارخانه ) و هر دو منطقه به علت داشتن آب‌وبرق کافی ، بهترین شرایط را داشـتند‌ . ایـرانشهر‌ دومین کارخانه کاغذسازی در سال ۱۳۲۶ در ورامـین بـا ظرفیت‌ ۱۲هزار تن توسط فرانسویان تأسیس شد که مدت زیادی کار نکرد . در سال ۱۳۲۶ در هفت تپه‌ خوزستان‌ کارخانه‌ کاغذسازی پارس با مساحت ۸۵۰ هزار مترمربع و در آذرماه ۱۳۴۹ ، با‌ ظـرفیت‌  ۳۵۰۰۰  تـن کاغذ افتتاح شد . کـارخانه صـنایع چوب‌وکاغذ مازندران که در ۱۳۵۳ در ۱۲ کیلومتری جاده‌ ساری‌ _ سمنان‌ تأسیس شد و هم اکنون بخش زیادی از کاغذ روزنامه‌های کشور‌ را‌ تأمین‌ می‌کند .

.
.

امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد و مورد استفاده قرار گیرد شما میتوانید برای تامین لوازم تحریر مورد نیاز خود از سایت استفاده نمایید ، این وب سایت با عرضه محصولات با کیفیت و قیمت های رقابتی ، می تواند اقلام مورد نیاز فروشگاه شما را به قیمت عمده تامین نماید و با بسته بندی مطمئن سفارشات شما را در سراسر کشور و سریع ترین زمان درب فروشگاه شما تحویل دهد ...

 

 

 

 

 

 

 چه مداد، چه خودکار، چه منگنه و چه نوشت افزارهای دیگری که با آن سروکار داریم. 

 

قطعا همۀ این وسایل زندگی ما را آسان تر کرده اند. حتما افرادی را دیده اید که بدون قصد خرید نوشت افزار وارد فروشگاه می شوند و ناگهان با خرید یک ست گران قیمت رنگارنگ که چشمشان آن راگرفته، از فروشگاه بیرون می آیند. با این حال این وسایل رنگی و زیبا و البته کارآمد تاریخچه جالبی هم با خود دارند که شاید از آن بی خبر باشید،باما همراه باشید...

 

در مورد لوازم تحریر بیشتر بدانیم

 

نخستین فروشنده های نوشت افزار، کتابفروش های دانشگاه بودند که ساختمان کارشان از کتابفروشی سیار به فروشگاه نوشت افزار تبدیل شد.

 

کلمه «پِن» که در زبان انگلیسی به معنی خودکار است، از یک واژۀ قدیمی فرانسوی به معنی بال یا دم پرنده گرفته شده است.

 

کاغذ برای اولین بار از پارچه و کنف توسط یک چینی به نام «تیزای لان» در صد و پنج سال بعد از میلاد کشف و تولید شد.

 

 

1jpg

 

 

اولین مداد توسط مصری ها چهار هزار سال پیش از میلاد برای نوشتن روی پاپیروس ساخته شد و می توان گفت مداد پیش از کاغذ به وجود آمد.

 

مصری ها حتی یک طرف ساقه های توخالی بامبو را تیز می کردند و داخل آن را از مایعی برای نوشتن پر می کردند و به عنوان نوعی قلم اولیه از آن استفاده می کردند.

 

در سال 1858، «هیمان لیپمن» از فیلادلفیا حق ثبت اختراع مداد پاک کن دار را به نام خود به ثبت رساند.

 

پس از یک مذاکره و بحث طولانی مدت، قانونی تصویب شد که طبق آن، صرفا ترکیب دو شیء به همدیگر، اختراع محسوب نمی شود.

 

 

21312

 

 

تحقیقاتی در سال 2008، نشان داد که خودکار بیک معمولی می تواند خطی به طول سه کیلومتر بکشد.

 

محاسبه ها، برآورده شده که از یک درخت کاج می توان هشتاد هزار برگه کاغذ به دست آورد.

 

 نخستین حق ثبت اختراع برای پاکت نامه در سال 1902 به آمریکوس کالاهاس از شیکاگو اعطا شد.

 

قبل از اختراع پاک کن که اولین بار در سال 1770 میلادی استفاده شد، از خمیر نان برای پاک کردن رد نوشته ها استفاده می شود.

 

 

پاک کن

 

 

مدادها می توانند زیر آب هم بنویسند.

 

گیرۀ کاغذ در جنگ علیه نازی ها استفاده می شد. در طول جنگ جهانی دوم، نیروهای مقاومت نروژ گیره کاغذ را به نشانۀ جنگ بر ضد هیتلر به یقۀ کتشان وصل می کردند.

 

انگشتان دست یک تایپیست به طور متوسط روزانه بیست کیلومتر روی کیبورد حرکت می کنند.

 

یکی از کارمندان شرکت 3M به منظور تلاش برای ساخت چسبی فوق قوی، تنها موفق به ساخت چسبی ضعیف شد که همین چسب ایده ای برای تولید کاغذ یادداشت های چسب دار شد.

 

 

5544531

 

 

برای تولید جوهر یک کارتریج امروزی به حدود چهار لیتر نفت خام نیاز است. این ماده از نفت تولید می شود که دلیل قانع کننده ای برای گران بودن جوهر کارتریج در سراسر جهان است.

 

اولین چاپگر جهان در سال 1440 میلادی اختراع شد و به طور رسمی اشاره به چاپگری دارد که در این سال توسط گوتنبرگ برای امپراطوری روم مقدس ساخته شد. با این که سال ها از این اختراع می گذرد، تکنیک تایپ پرس که در آن زمان استفاده می شد، هنوز هم در بیشتر چاپگرهای امروزی مرسوم است که در آن به جای سطح صاف، یک غلطک جوهر را روی کاغذ چاپ می کند.

 

تفتقییبلتتنز

 

 

 

هسته مداد در اصل از گرافیت و خاک رس ساخته می‌شود. سختی و نرمی مداد روی کاغذ به مقدار رس اضافه شده به گرافیت بستگی دارد هرچه مقدار خاک رس بیشتر باشد، مداد سخت‌تر و سبک‌تر است،هرچه مقدارخاک رس اضافه شده کمتر باشد، مداد نرم‌تر و مشکی‌تر خواهد بود. فرمول‌بندی این مخلوط درجه سرب آن را نیز مشخص می‌سازد.

 

 

دو سیستم درجه‌بندی برای مداد وجود دارد:

 

 

3214541431313

 

 

درجه‌بندی‌های آمریکایی


در سیستم آمریکایی از اعداد یک تا چهار استفاده می‌کنند .
مقیاس درجه‌بندی آمریکایی، که توسط نیکولاس کونته اختراع شد، برای توصیف روشنی و سختی هسته مداد از عدد استفاده می‌کند.
هرچه عدد بیشتر باشد، هسته هم سخت‌تر است. در این درجه‌بندی شماره 2 1/2 به عنوان مقیاس میانگین در نظر گرفته که برابر است با درجه HB در سیستم اروپایی. معمولاً گفته می‌شود که درجه سرب و نتایج آن از برندی به برند دیگر متفاوت است. برای مثال، سرب‌های ژاپنی معمولاً تاریک‌تر از سرب‌های اروپایی هستند، هرچند که از یک سیستم یکسان پیروی می‌کنند.

 

درجه بندی های اروپایی


درسیستم اروپایی از حرف از “H” و “B” برای تعیین میزان سختی و نرمی مداد بهره می‌برد.
بنیان گذار کوهی نور در جمهوری چک پی برد که می‌توان از طریق تغییر ترکیب خاک رس و گرافیت شدت تاریکی و روشنی مداد را تغییر داد. حروف عبارت بودند از 4H، 3H، 2H، 1H، H، F، HB، B، 2B، 3B، 4B، 5B، 6B و … .درجه HB برای نام‌های هاردموت و بودجوویچ، موقعیت جغرافیایی شرکت، انتخاب شده بود. این درجه امروزه سایز استاندارد مداد است.”H” را سمبولی برای سخت (Hard) و “B” را نشانه پهن (Bold) می‌دانند. درجه F به جای اسم فرانتز هاردتموت به کار رفته است که به عنوان ابدع کننده فرآیند درجه‌بندی شناخته می‌شود و در بین درجه‌های “H” و “B” قرار دارد.در بیشتر کشورهای جهان معمولاً از سیستم درجه‌بندی اروپایی استفاده می‌کنند.

 

احتمالا می پرسید که چرا این همه درجه بندی؟

 

درواقع طیف گسترده درجه‌ها به ویژه برای هنرمندان دارای اهمیت است. آن ها سایه‌ها و تأثیرات متفاوتی از هر کدام از درجه‌های سرب به دست می‌آورند. البته نباید نویسندگان، مهندسان، معماران و … را هم فراموش کرد.سختی سرب بر صافی، قدرت، پایایی نشانه‌ها و رنگ‌ها تأثیرگذار است.
اگر به دنبال یک مداد تاریک‌ تر و نرم‌ تر هستید بهتر است مداد خود را از طیف B انتخاب کنید. فراموش نکنید که هرچه عدد بیشتر باشد، مداد نیز نرم‌تر و تاریک‌تر است. توجه داشته باشید که مداد نرم‌تر قابلیت پاک شوندگی اثرات آن را کاهش می‌دهد، اما این مدادها برای سایه روشن و ترسیم فوق العاده هستند.اگر یک مداد روشن‌تر و سخت‌تر می خواهید بهتر است در میان طیف H به دنبال مداد مورد نظر خود بگردید. البته باید توجه داشته باشید که در این طیف هرچه شماره بزرگ‌تر باشد مداد هم سخت‌تر و روشن‌تر خواهد بود. این مدادها برای نوشته‌های کوچک‌تر، خطوط تیز و ترسیم‌ها کم‌رنگ ساخته شده‌اند.

 

 

انواع مداد :

 

1.4

 

 

مداد کلاچ

 

1.6

 


مداد کلاچ صدها سال قدمت دارد. فیکسچر چنگال مانند این مداد اجازه می‌دهد تا سرب، به اندازه‌ای که احتیاج دارید، از آن خارج شود. مداد کلاچ برای سایه روشن، کارهای فنی و سریع گزینه فوق العاده‌ای است.

 

مداد مکانیکی

 

1.7

 

 

مداد مکانیکی ابزاری قابل اتکاء و ایده‌آل است که همیشه یکی از آنها را به همراه خواهید داشت. در این نوع مداد سرب به پوشش خارجی پیوند نخورده است و در صورت تمام شدن نوک آن می‌توان آن را به صورت مکانیکی افزایش داد. بنابراین نیازی به مدادتراش نخواهید داشت. مدادهای مکانیکی گزینه‌ ایده‌آلی برای ترسیم یا نگارش هستند و بهترین انتخاب مهندسان و طراحان نیز خواهند بود.

 

 

مداد رنگی ها

 

1.2

 


مداد رنگی‌ها در میان سایر مدادها، گزینه‌های سرگرم کننده‌ای هستند. هسته بسیاری از مدادهای رنگی از موم، رنگدانه و … ساخته شده است که باید قبل از پرس شدن ترکیب شده و به شکل نهایی آن در آورده شود. برخی از مدادهای رنگی می‌توانند روغنی یا قابل حل در آب باشند. این مدادها می تواند برای اهل هنر مناسب باشد.

 

 

مداد آبرنگی


این نوع مداد حاوی سرب رنگی بوده و ویژگی قابلیت شستشوی در آب به آن افزوده شده است. این مدادها را می‌توان به خودی خود مورد استفاده قرار داد یا اینکه آنها را با آب مخلوط کرد و با براش مورد استفاده قرار داد. این مدادها در حالت دوم تأثیری مشابه نقاشی‌های آب رنگی خواهند داشت.

 

 

 

مداد سیاه بال پالومینو

 


پالومینو سنت محبوب سیاه بال 602 را ادامه داد. ابرهارد فیبر در دهه 1930 این نوع مداد را ارائه داد و در سال 1998 تولید آن خاتمه یافت. مدادهای سیاه بال پالومینو در ژاپن و از درختان اصیل سداری ساخته می‌شوند که از کالیفرنیا و اورگون آورده می‌شوند. تمام مدادها با دست تراشیده شده است تا طرحی برای جای گذاری پاک‌کن منحصر به فرد خود را داشته باشد.
البته تمام مدادها یکسان ساخته نمی‌شوند و انواع بسیار دیگری نیز وجود دارند که هر کدام برای منظوری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

مدادهای استثنایی

 

برخی از مداد ها در سطوح بالاتری از سایر مداد ها قرار دارند. برای مثال می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

گارف، ساخته فیبر کستل: مداد، مدادتراش و پاک‌کن. تذکر: مدادتراش را در دریچه آن پیدا کنید!

 

مداد بال پوینت براس میدوری : گزینه‌ای ایده‌آل برای حمل مداد در جیب – هر زمانی که نیاز داشتید آن را بیرون آورید.

ویژه کوهی نوری: آیا لازم است روی شیشه، گوشی همراه، چینی یا فلز چیزی بنویسید؟ دلیل خاصی در پشت نامگذاری “یژه” این مداد وجود دارد.

مداد ابزار نوک سوزنی یک تماس مونتورد: ابزار شخصی دم‌دستی همراه با یک خط کش 4 اینچی با مقیاس 4 متریک، نوک سوزنی و پاک کن.

مداد جادویی بوتیک فابریانو: این مداد مغناطیسی است.

 

1.8

 

امیدواریم مطالب برایتان مفید واقع شده باشد و مورد استفاده قرار گیرد شما میتوانید برای تامین لوازم تحریر مورد نیاز خود از سایت استفاده نمایید.

این وب سایت با عرضه محصولات با کیفیت و قیمت های رقابتی ، می تواند اقلام مورد نیاز فروشگاه شمارا به قیمت عمده تامین نماید و با بسته بندی مطمئن سفارشات شما را در سراسر کشور و سریع ترین زمان درب  فروشگاه شما تحویل دهد ...

 

 

 

 

  

امروزه سازندگان دنیای مدرن، مهندسان، طراحان و معماران، به ابزاری نیاز دارند که بتوانند همگام با توانایی‌هایشان باشند و در عین حال سرعت آن‌ها را کاهش ندهد. اگر شما یک طراح یا یک معمار باشید قطعا برای انجام پروژه‌های خود نیازمند یک ابزار مهم هستید. بله قلم راپید مهمترین ابزار شما در طراحی‌های با دست است. پس قطعا باید بدانید که راپید چیست و چه کاربردی دارد؟

تاریخچه

در سال ۱۹۵۳ متخصصان شرکت روترینگ برای اولین بار نمونه‌ی اولیه‌ای از قلم جوهردار به نام راپیدوگراف را اختراع کردند. روترینگ اولین شرکتی بود که چنین ابزار منحصر به فردی را برای معماران اختراع کرد. با راپیدوگراف امکان رسم خطوط با عرض‌های مشخص امکان‌پذیر شد. راپیدوگراف شامل یک نوک توخالی با یک سر سوزن نازک و یک بدنه پلاستیکی با یک مخزن جوهر بود.

 

قلم راپید چیست و چه کاربردی دارد؟

 

قلم راپید همان قلم به روز شده راپیدو گراف, امروزه ابزاری تخصصی است که توسط مهندسین معمار یا طراح برای کشیدن خطوط با عرض ثابت برای نقشه‌های معماری، مهندسی یا فنی استفاده می‌شود. مکانیزم قلم‌ راپید شامل نوک قلم، نگهدارنده و درپوش نوک و یک مخزن جوهر پلاستیکی است. هر قلم راپید بر اساس عرض میلیمتری جریان جوهر از طریق مکانیسم نیب (NIB) اندازه گیری و برچسب گذاری می شود. مکانیسم نیب (NIB) از یک لوله فولادی ضد زنگ تشکیل شده که یک رشته‌ی سوزنی را در خود جای داده است. در صورت لمس نوک آن با سطح حین طراحی یا نوشتن، یک عنصر تغذیه کننده که به مخزن جوهر متصل می‌شود سبب ایجاد یک جریان یکنواخت از جوهر می‌شود. قلم‌های راپید با جوهر نقاشی، جوهر رنگی و جوهر قلم به خوبی کار می‌کنند. یک قلم فنی یا راپید برای بارها قابل استفاده مجدد بوده و با دوام است. با مراقبت مناسب، می‌تواند سالها در کشیدن طرح‌هایتان به شما خدمت کند.

 

چه چیزی قلم راپید را تبدیل به لوازم التحریر محبوب یک معمار می کند؟

 

شما عاشق راپید می‌شوید تنها به دلیل ترسیم خطوط ثابت, صاف و با ضخامت متنوع،ترسیم یک خط با شروع و پایان دقیق، را تنها می‌توانید با یک قلم راپید بدست آورید. همچنین در طولانی مدت، برای کسی که زیاد طراحی می‌کند مقرون به صرفه ترین انتخاب است. درست است که راپید یک قلم فنی عالی برای طراحی است، اما برای نوشتن آن‌قدرها هم عالی نیست. نوک فلزی آن که روی کاغذ کشیده می‌شود، برعکس خودکار و روان نویس خراش بیشتری دارد و به آرامی مانند نوک نمدی آن‌ها روی کاغذ سر نمی خورد.

 

برای تعویض سر قلم‌های راپید چکارهایی باید انجام دهیم؟

 

برای تعویض سر قلم‌های راپید به این شکل عمل می‌کنیم که درپوش قلم را از بدنه جدا کرده و بدنه قلم را از مخزن جوهر پلاستیکی  باز کنید. مخزن جوهر را از روی نوک قلم باز کنید و آن را کنار بگذارید. اکنون چهار بخش پیش رو دارید: کلاهک راپید، بدنه راپید، مکانیزم نیب (NIB) و مخزن پلاستیکی. از قطره چکان برای انتقال جوهر به مخزن قلم راپید استفاده کنید. جوهر باید بین دو سوم تا سه چهارم مخزن را پر کند. مخزن جوهر پلاستیکی را با مکانیسم نیب (NIB) به عقب پیچ کنید و بدنه قلم را دوباره به مکانیسم نیب (NIB) متصل کنید.

 

قلم را به گونه‌ای نگه دارید که نسبت به زمین افقی باشد و یک دستمال کاغذی را به آرامی به دور لبه بپیچید تا جوهر اضافی را جمع کند سپس قلم را چندین بار به آرامی تکان دهید. قبل از استفاده از راپید در طراحی روی یک قطعه کاغذ باطله خطوطی را به صورت امتحانی بکشید. اگر جوهر راپید روان نبود, مجدد دستمال کاغذی را به دور نوک راپیدتان بپیچید و چند بار دیگر آن را تکان دهید تا جوهر روان شود.

فراموش نکنید که قلم‌های راپید برای جلوگیری از گرفتگی جوهر در قسمت نوک، پس از هر بار استفاده به تمیز کردن نیاز دارند. هرگز بیش از چند روز جوهر را در راپید بی‌استفاده نگذارید. هنگامی‌که کارتان با راپید تمام شد، مخزن آن را خالی کرده و با استفاده از آب گرم یا تمیز کننده‌های قلم و نوک انگشت آن را کاملاً تمیز کنید تا جوهر از کل مکانیزم آن خارج شود. برای اطمینان از این‌که تکه‌های خشک شده جوهر سبب گرفتگی محفظه نوک راپید نشود، به طور دوره‌ای نوک قلم راپید را در محلول تمیز کن جوهر برای یک روز کامل خیس کنید.

 

همیشه پس از استفاده از راپید در آن را محکم ببندید تا از خشک شدن جوهر آن جلوگیری شود.

 

چرا مهم است که راپید حتما در داشته باشد؟

 

خوب سه دلیل اصلی برای جواب به این سوال هست :

۱ _ برای جلوگیری از خشک شدن جوهر در قسمت نوک

۲ _ برای محافظت از نوک قلم در برابر آسیب مثلا هنگام افتادن روی زمین

۳_ برای محافظت از پس دادن احتمالی جوهر راپید به هر چیزی مثل لباس، کیف یا مبلمان

روش درست گرفتن راپید در دست این است که قلم را به حالت ایستاده با زاویه ۹۰ درجه نسبت به کاغذ نگه دارید. تنها در این حالت جوهر نوک راپید در تماس بهتر با کاغذ خواهد بود. هرچه راپید را بیشتر زاویه دهید، جریان روان شدن جوهر در آن دشوارتر خواهد بود. به همین دلیل بهتر است همواره راپید را عمود بر کاغذ نگه دارید. در این حالت شما یک راپید روان و در نتیجه یک ترسیم خوب خواهید داشت.

 

هنگام استفاده و طراحی با راپید از فشار دادن شدید نوک آن روی برگه‌ها خودداری کنید. زیرا فشار بیش از حد می‌تواند به محفظه نوک آن آسیب برساند نوک راپید را خراب کند.

 

قلم های فنی راپید در اندازه‌های مختلف وجود دارد که از ۰٫۱۰ میلی‌متر ,تقریباً به ضخامت موی انسان تا ۲٫۰۰ میلی‌متر متغیر است. این اندازه‌های سوزن سر راپید عرض خطی را که ایجاد خواهد کرد نشان می‌دهد. هرچه نوک راپید کوچک‌تر باشد، احتمال خراشیدگی کاغذ شما بیشتر است.

 

چند مدل راپید داریم؟

راپیدهای کلاسیک

این نسل از راپیدها شاید ظریف‌ترین و دلخواه‌ترین ترسیم خطوط را به ما ارائه دهند. در قدم اول خرید یک راپید کلاسیک گران‌قیمت است ولی در طول زمان به دلیل پر کردن مخزن آن با جوهر به دفعات مقرون به صرفه خواهد بود. در واقع خرید جوهر مخصوص راپیدر بسیار ارزان‌تر از خرید خود قلم راپید است و چون مدل کلاسیک قابل شارژ است در بین برای معماران محبوب تر است. نوک راپیدهای کلاسیک بر حسب میلی‌متر درببسیار متنوع است و نشان دهنده عرض خطی است که می توانید انتظار داشته باشید ترسیم شود. 

راپیدهای یکبار مصرف

راپید‌های یکبار مصرف, برعکس راپیدهای جوهری قابل شارژ شدن مجدد نیستند, یعنی وقتی کارتان با آن تمام شد فقط آن‌ها را درون سطل آشغال می‌اندازید.ساختار این مدل راپیدها به این شکل است که دارای یک کارتریج مویرگی با جوهر مناسب پر شده هستند. این راپید دارای یک سیستم اکولایزر فشار ویژه برای جلوگیری از نشت جوهر دارد. همچنین این راپیدها دارای نوک مخصوص ضد زنگ بوده و علاوه بر جوهر مشکی در انواع رنگ‌های دیگر هم در بازار به فروش می‌رسند.البته به نسبت راپیدهای کلاسیک ارزان قیمت‌تر است, به دانشجویان توصیه می‌شود که از این راپیدها برای ترسیم بر روی مقوا یا ورق‌های نقاشی با روکش ضخیم‌تر استفاده کنند.

 

 

salvador catalog

 

 

در پایان امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد.مهمترین آرمان برند سالوادور واردات و تولید کالاهای با دوام و عدم استفاده از اقلام ساخته شده از مواد بازیافتی و همچنین استفاده از بهترین متریال تولیدی کشور های آلمان ، چین ، هند و دیگر کشورهای تولیدکننده ، صرفا جهت رعایت حال مصرف کنندگان مخصوصا دانش آموزان و دانش جویان و هنرجویان عزیز است ...

 
 
 

تاریخچه و مخترع مداد نوکی 

مداد نوکی جزو نوشت‌افزارهایی است که از سنین دبستان تا مقاطع بالا از آن استفاده می‌شود. این مداد‌ها، قابلیت ماندگاری بالایی دارند و می‌توان با قرار دادن نوک در آن‌ها برای نوشتن، رسم و طراحی از آن‌ها استفاده کرد که دارای ویژگی‌های خاصی هستند  از جمله آنکه هسته یا مغز آن از گرافیت و رنگدانه جامد هستند که دارای قابلیت تعویض است طرز کار مداد اتود به این صورت است که مغز درون آن توسط دکمه ای که به فنری متصل است، به تدریج بیرون می آید. مغزی مداد نوکی در اندازه ها و ابعاد مختلف است، که متداول ترین آن سه دهم و پنج دهم و هفت دهم و نه دهم می باشد. این اندازه ها بر اساس نوع نرمی و سفتی نوک مداد مشخص می شود،

مدادهای نوکی و یا اتد اولیه به شکل امروزی نبودند، و با سرب ساخته می شدند. بعدها یعنی در سال 1565 شخصی به نام کانراد گیسنر که فردی اهل سوییس بود توانست مدادی را بسازد که به صورت دستی تنظیم می شد اولین فردی که شروع به ساختن مدادهای اتود به سبک امروزی نمود شخصی به نام پاندورا در سال 1791 بود در سال 1822 مداد نوکی امروزی ساخته شده توسط سامپسون ماردان و جان ایزاک هاوکینز به ثبت رسید ، کارخانه تولید این مدادها در سال 1837 که توسط ماردان تاسیس شده بود، در جنگ جهانی دوم بمباران و نابود شد

بعدها در سال های 1822 تا 1874 ساخت تمام مدادهای اتود جهت پیشرفت ادامه یافت ، با این حال درسال در سال 1877 اولین مدادهای نوکی با ساختار پیچ و دکمه ای برای فشار ساخته شد اما در سال 1915 فردی ژاپنی به نام توکوجی هایاکاوا مدادهای مکانیکی پیشرفته را ساخت و در شهرهایی نظیر توکیو و اوزاکا توسعه داد در سال 1939 به بعد مدادهای مکانیکی با توجه به شماره و مدل تنوع بیشتری گرفتند که از جمله سایز آنها 0.3، 0.5، 0.7، 1.3، 1.4 هستند که هنوز هم این ابعاد مداد ساخته می شوند. ابعاد و مدل های این مدادها بر اساس ضخامت مغزها تعیین می گردد.

 

 

13534634

 

 

ساختار مدادهای اتود امروزی 

امروزه مدادهای اتودی که در بازار موجود هستند، شامل اجزای پیشرفته تری می باشند. بخش های مهم آنها شامل یک محفظه نگهدارنده مغز مداد، و همینطور دو یا سه فک که درون آنها برای هدایت مغزها به سمت پایین نوک مداد قرار داده شده اند عملکرد فک ها طوری است که وقتی به انتهای مداد فشار وارد می شود، فک ها حرکت کرده و مغز را به پایین نوک مداد هدایت می کند. این فک ها بعد از اتمام فشار دوباره به وسیله فنری که درون محفظه نگهدارنده مغز وجود دارد در جای اولیه خود قرار می گیرند.

 

نوع سه نظام ، پلاستیک یا فلز

 

 

123456789

 

اغلب ، همه ما تجربه استفاده از اتودهایی را داریم که نوک آن سریع و بدون هیچ استفاده ای می شکند و به اصطلاح نوک آن خورد میشود ، دلیل این امر استفاده از سه نظام هایی از جنس پلاستیک است ، شاید جالب باشد که بدانید سه نظام یک اتد یکی از مهم ترین اجزای یک مداد نوکی است ، اصولا سه نظام های یک مداد نوکی را از پلاستیک و یا مس و یا برنج میسازند که بهترین متریال آن مس است که باعث طول عمر و عدم خورد شدن نوک در آن می شود.

   

انواع متداول مدادهای اتود امروزی

مدل مدادهای اتود امروزی طوری طراحی شده است که از شکستن نوک مداد جلوگیری می شود. نوک ها در اندازه های دو الی 5.6 میلی متری ساخته شده اند. برای مغزهایی با ضخامت زیاد نیازی به قرار دادن مغز در درون محفظه نیست اما اگر مغزها نازک باشد، می توان به تعداد دو الی سه عدد را درون محفظه مداد اتود قرار داد. انواع مداد نوکی از لحاظ طراحی نیز به مداد نوکی پیچی ، درفتینگ یا مهندسی ، لرزشی، اتوماتیک، مداد اتود پاک کن دار تقسیم می شوند.

 

فشاری

در اغلب مداد نوکی‌ها کافی‌ست با انگشت شصت انتهای مداد را فشار دهید تا نوک آن بیرون بیاید. با هر بار فشردن سرِ مداد، چند میلی‌متر به نوک اتود اضافه می‌شود.

 

اتوماتیک

گاهی ممکن است زیادی نوک اتود بیرون بیاید و بشکند، به‌خصوص اگر مداد در دست بچه‌ها باشد. راه حل آن، خرید مدل اتوماتیک است. در این مدل‌ها تا زمانی که نوک مداد تمام نشده، شارژ نمی‌شود. هر زمانی که نوک اتود تمام شد، به‌صورت خودکار چند میلی‌متر پایین می‌آید و دوباره به‌ نوشتن ادامه می‌دهید.

 

لرزشی

در بعضی از مدل‌ها، گذشته از این‌که می‌توانید با فشار دادن انتهای مداد به نوک آن اضافه کنید، گزینه‌ دیگری هم دارید. به این ترتیب که مداد را چند بار تکان می‌دهید، به نوک اتود ضربه وارد می‌شود و بیرون می‌آید.

 

دکمه کناری

در بعضی از مدل‌های مداد اتود با فشار دادن دکمه‌ای که کنار انگشتان قرار دارد، راحت‌تر می‌توانید نوک را شارژ کنید.

 

محفظه‌دار برای چند نوک

 

دسته‌ای از مداد‌ها برای طراحی به‌کار می‌روند و چند محفظه برای نوک‌هایی با ضخامت مختلف دارند. به این ترتیب طراح می‌تواند حالت اتود را عوض کند و از ضخامت‌های مختلف برای کارش استفاده کند. معمولا بدنه‌ محفظه شفاف است تا به‌خوبی سایزهای مختلف دیده شوند.

 

درفتینگ یا مهندسی

 

این دسته از اتودها با توجه به طراحی ارگونومیک و دقت نگارش بسیار زیادی که دارند بسیار مورد توجه طراحان و نقشه کشان و مهندسان و دانشجویان قرارگرفته است.

 

اتود های سالوادور

اتودهای سالوادور که برای تولید آن  از بدنه و اتصالات استیل ، برنج ، پلاستیک های ABSاستفاده شده است ، یک سبد متنوع که کلیه نیاز های مصرف کنندگان را در بر میگیرد شامل میشود ، چرا که استفاده از سه نظام تمام مس و اتصالات برنج و بدنه استیل و همچنین رزین ABS  شفاف و رنگی  و همیبنطور استفاده از بهترین کیفیت پاککن در کلاهک آن باعث شده تقریبا تمام نیاز های مصرف کننده اعم از دانش آموز دانش جو و مهندسان و ... را برای طراحی و نگارش در یک مداد نوکی گرد هم اورده بیاورد ؛ و باعث شده که بتوانند با خیالی آسوده در نگارش و محاسبه های طولانی مدت از دوست سالوادوری خود کمک بگیرند.

 

شما تجربه استفاده از اتود استیل سالوادور را دارید ؟

برند سالوادور در فروردین 1397 توسط گروه شرکت های متین پارس ثبت و فروش آن به شرکت متین پارس کیاراد واگذار شد ؛ این برند که در دسته محصولات مصرفی قرار میگیرد ، کالاهای نوشت افزاری نظیر انواع اتود(مدادنوکی) ، انواع خودکار oil pen – Mix Oil and Gel Pen- Ballpoint Pen – Gelpen ، انواع هایلایتر و مارکر و همچنین انواع دفاتر نوت بوک تولید شده در کشور های ایران ، آلمان ، ژاپن ، چین ، هند و ... را شامل میشودبرند سالوادور در فروردین 1397 توسط گروه شرکت های متین پارس ثبت و فروش آن به شرکت متین پارس کیاراد واگذار شد ؛ این برند که در دسته محصولات مصرفی قرار میگیرد ، کالاهای نوشت افزاری نظیر انواع اتد (مدادنوکی) ، انواع خودکار oil pen – Mix Oil and Gel Pen- Ballpoint Pen – Gelpen ، انواع هایلایتر و مارکر و همچنین انواع دفاتر نوت بوک تولید شده در کشور های ایران ، آلمان ، ژاپن ، چین ، هند و ... را شامل می شود ...

قدمت جوهر به 2500 سال قبل از میلاد می رسد ، که توسط مصریان و چینی ها از آن استفاده شده است. در آن زمان آنها از ذرات ریز کربن و دوده چراغ برای نگارش روی ورق های پاپیروس استفاده می کردند ...

 

2

 

 

تاریخچه

بعد از گذشت قرن ها و تولید خودکارهای کنونی ، شرکت های سازنده نوشت افزار از فرمول و مواد خاص برای ساخت جوهر خودکار استفاده می کنند ، اما بیشتر جوهر ها از ترکیبات آلی شامل بنزیل الکل است که عطر مطبوع میوه های رسیده را دارد.

 

 

3

 

 

 

چرا موقع نگارش ، جوهر خودکار پس می دهد ؟

ساختار خودکار ساده و بسیا ضعیف است برای مثال ساچمه خودکار به قدری ریز است که قطرش دقیقا باریکی خطی است که خودکار می کشد . بنابراین ساچمه باید در نگهدارنده خود به راحتی بغلتد. این ظرافت نقطه ضعف ساچمه است ، اگر ضربه به ساچمه وارد شود یا باعث فرورفتگی در ساچمه شود و یا پایه نگهدارنده ساچمه را از جای خود منحرف کند در هر دوحالت ساچمه در بدنه نگهدارنده دچار اختلال میشود و باعث حجم بیشتری از جوهر و انتقال آن به سطح کاغذ میشود ، اصطلاحا می گوییم خودکار جوهر پس داده است.

 

 

4

 

 

انواع جوهر :

Ball point pen

Gelly pen

Oil gelly pen

Ink pen

 

 

 

جوهر Ball point pen

جوهر خودکار بیک Ball point pen چسبناک بود و یکدست بدون نا خالصی ، جوهرش باید زود خشک می شد تا روی کاغذ رد نگذارد و این یک معضل برای مصرف کنندگان بود ...

 

 

جوهر Gelly pen

در سال های بعد تقریبا در دهه هشتاد میلادی کمپانی ساکورا که مخترع خودکار های ژلی در سال 1984 است ، جوهر ژله ای را با استفاده از رنگ بندی مختلف تولید کرد از نکات مثبت این نوع خودکارها  ، روانی نگارش و رنگ بندی مناسب و دلخواه آن است اما یکی از معایب خودکارهای ژله ای ، پخش شدن جوهر و یا به اصطلاح پس دادن آن در هنگام نگارش بود که باعث کثیفی نگارش می شد ...

 

 

جوهر ( semi gell ( Oil gell

این مسئله که بازار فروش و رقابتی این محصول را به شدت تحت تاثیر قرارداد باعث شد که کمپانی های بزرگ تولید کننده نوشت افزار از جمله ساکورا ، بعد از تحقیقات گسترده و آزمایشات زیاد رو به ترکیب روغن و ژل به عنوان جوهر خودکار بیاوردند که البته باعث رفع مشکل شد و روانی بی نظیری در نگارش به ارمغان آورد ...

 

 

جوهر Ink pen

بعد از اختراع خودکار های مختلف و براساس نیاز مخصوصا افرادی که نگارش سریع تری داشتند کمبود محصولی احساس شد که مانند خودکار باشد اما روانی بسیار زیاد داشته باشد ، در این راستا شرکت های تولید کننده دست به کار شدند و با ادغام کردن 2 محصول خودکار و خود نویس و استفاده از جوهر فوق روان و کاملا رقیق روان نویس های کنونی را تولید و به بازار عرضه کردند که بسیار مورد استقبال قرار گرفت...

در این زمان شرکت ها با تحقیقات بسیار به این نتیجه رسیدند که اضافه کردن کمی روغن و یا اسید های چرب هم باعث عدم پس دادن جوهر می گردد و هم به روانی آن کمک بیشتری می کند که به اختراع جوهر های ژلی روغنی منجر شد ...

 

 

5

 

 

برند سالوادور با استفاده از جوهرهای ژلی روغنی ساخته شده در کشور آلمان بهترین کیفیت را در کنار قیمت مناسب به گفته مصرف کنندگان به ارمغان آورده است ....

 

آخرین مقالات
لینک های مفید
دسترسی سریع
عضویت در خبرنامه
برای دریافت آخرین اخبار و محصولات سالوادور ایمیل خود را وارد نمایید

Login Form